Sposób przygotowania:
Pączki z batatami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz szklanki ciepłego mleka i odstawić na kwadrans. Międzyczasie opłukać słodkie ziemniaki, obrać, ugotować oraz przecisnąć przez przeciskarkę do ziemniaków, dodać do misy z zaczynem wraz z mąką, żółtkami oraz rdzeniem waniliowym. Wyrabiać ciasto rękoma i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Można nagrzać piekarnik lub rozgrzać tłuszcz cukierniczy 10 min. przed smażeniem. Wyrośnięte ciasto odrywać na kawałki oraz uformować na dwadzieścia średnich sztuk. Ułożyć pączki na natłuszczonej blasze i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C lub kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć 5-7 min. z obu stron na złoty brąz. Wyjąć na łopatce dziurkowanej, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerze z papierowymi ręcznikami, następnie na paterę. Posypać cukrem pudrem i podawać.