marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki z bryndzą i ziołami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i wody letniej,odstawić na kwadrans.Dodać resztę,wyrobić,zagnieść.Odstawić na 1,5 h.Nadziewać,doprawić.Usmażyć

Pączki z bryndzą i ziołami.

Składniki:

Pączki z bryndzą i ziołami.

 

  • 250g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g.sera owczego świeżego,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.trybula,bazylia,oregano,
  • mąka do podsypania,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z bryndzą i ziołami.
Drożdże dać do średniej miski,zalać letnią wodą,wsypać łyżeczkę cukru i odstawić na kwadrans.Potem przesiać mąkę wprost do miski z rozczynem,wlać ze 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sól.Wyrabiać rękoma składniki na gładkie ciasto,podsypując mąką pod spód,po czym odstawić ciasto w misie w ciepłe miejsce, na 1-2 godz. przykryć lnianą ściereczką.W tym czasie rozgnieść w drugiej misce świeży owczy serek,dodać po szczypcie rożnych suszonych ziół do środka,wymieszać.Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę,porwać na kawałki,formować pączki,uklepywać na dłoni i nakładać nadzienie łyżeczką,zalepić ciastem nadzienie i jeszcze na kwadrans zostawić pączki na stolnicy,zakrywając ściereczką. Olej do smażenia rozgrzać w brytfance czy garnku i kłaść na gorący wyrośnięte pączki.Smażyć z obu stron,obracając je szczypcami.Po usmażeniu wyjąć,odsączyć na ręczniku papierowym i jeść.