Sposób przygotowania:
Pączki z bryndzą i ziołami.
Drożdże dać do średniej miski,zalać letnią wodą,wsypać łyżeczkę cukru i odstawić na kwadrans.Potem przesiać mąkę wprost do miski z rozczynem,wlać ze 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sól.Wyrabiać rękoma składniki na gładkie ciasto,podsypując mąką pod spód,po czym odstawić ciasto w misie w ciepłe miejsce, na 1-2 godz. przykryć lnianą ściereczką.W tym czasie rozgnieść w drugiej misce świeży owczy serek,dodać po szczypcie rożnych suszonych ziół do środka,wymieszać.Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę,porwać na kawałki,formować pączki,uklepywać na dłoni i nakładać nadzienie łyżeczką,zalepić ciastem nadzienie i jeszcze na kwadrans zostawić pączki na stolnicy,zakrywając ściereczką. Olej do smażenia rozgrzać w brytfance czy garnku i kłaść na gorący wyrośnięte pączki.Smażyć z obu stron,obracając je szczypcami.Po usmażeniu wyjąć,odsączyć na ręczniku papierowym i jeść.