Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pączki z konfiturą wiśniową wafelka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealnie nadają się i na śniadanie, i na kolację i do kawki.

Pączki z konfiturą wiśniową wafelka

Składniki:

Pączki z konfiturą wiśniową wafelka

 

  • 1/2 litra mleka
  • 10 jajek
  • 10 żółtek
  • 20 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • 1 kg mąki

Sposób przygotowania:

Pączki z konfiturą wiśniową wafelka
Mleko podgrzać do ok. 30 stopni, rozpuścić z nim drożdże, dodać połowę cukru i 1/3 mąki, wymieszać, po wierzchu posypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu dodać pozostałe surowce, jajka, żółtka utarte z cukrem, ciągle mieszając dodać mąkę i roztopione masło. Ciasto ma być luźne, ale nie ciągnące się. Po wyrobieniu odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe kawałki, nałożyć konfiturę, sklejać pączki zawijając konfiturę do środka. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte smażyć w gorącym tłuszczu w temp. 180 stopni. Wyjmować na serwetkę, by ociekł tłuszcz. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.