Sposób przygotowania:
Pączki z konfiturą wiśniową wafelka
Mleko podgrzać do ok. 30 stopni, rozpuścić z nim drożdże, dodać połowę cukru i 1/3 mąki, wymieszać, po wierzchu posypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu dodać pozostałe surowce, jajka, żółtka utarte z cukrem, ciągle mieszając dodać mąkę i roztopione masło. Ciasto ma być luźne, ale nie ciągnące się. Po wyrobieniu odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe kawałki, nałożyć konfiturę, sklejać pączki zawijając konfiturę do środka. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte smażyć w gorącym tłuszczu w temp. 180 stopni. Wyjmować na serwetkę, by ociekł tłuszcz. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.