bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Pączki z lukrem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne pączki z marmoladką i lukrem.

Pączki z lukrem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z lukrem 2

 

  • Ciasto:
  • 80 dkg mąki
  • 8 żółtek
  • 8 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 150 gram margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 białka
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • cukiereczki do posypania
  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Pączki z lukrem 2
Margarynę rozpuszczamy na ogniu, mleko troszeczkę podgrzewamy. Do miski dajemy mąkę, żółtka, drożdże, cukier, podgrzane mleko, roztopioną margarynę i spirytus i miesimy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podrośnie, to wycinamy kółka dowolnej wielkości (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć pączki), na środek każdego kółka dajemy po łyżce marmolady i formujemy pączki, kładziemy na ściereczce, aby jeszcze troszeczkę podrosły. W baniaku rozgrzewamy olej i jak zakipi to smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Robimy lukier: białka najpierw ubijamy, potem dodajemy cukier puder i ucieramy wałkiem, na koniec dajemy sok z cytryny. Jak pączki usmażymy to dajemy je na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pączki smarujemy lukrem i posypujemy cukiereczkami.
Pączki z lukrem 2
Miesimy ciasto i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pączki z lukrem 2
Jak wyrobimy pączki to układamy je na ściereczce i niech jeszcze troszeczkę podrosną.
Pączki z lukrem 2
Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Pączki z lukrem 2
Jak pączki usmażymy to dajemy je na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu.