Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą różaną
Drożdże należy połączyć z cukrem, całym jajkiem i łyżką cukru, następnie dodać niewielką ilość letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i masę z cukru i jajek. Następnie dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, spirytus i wyrobić ciasto. Do ciasta dodać rozpuszczone masło ponownie wyrabiając ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość odrywać od niego kawałki, formować placuszki, na środku których układać łyżeczkę różanej marmolady i zlepiać pączki. Pączki układać na drewnianej desce lub stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w dość szerokim garnku. Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmować na bibułkę i osuszać. Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.