kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Pączki z marmoladą (tłusty)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko.

Pączki z marmoladą (tłusty)

Składniki:

Pączki z marmoladą (tłusty)

 

  • żółtka 8 sztuk
  • drożdże 75 g
  • mleko 1 litr
  • cukier waniliowy 1 op.
  • cukier 3 łyżki
  • olejek rumowy
  • margaryna 1 kostka
  • sól 1 szczypta
  • ocet lub spirytus 2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada
  • cukier puder do posypania pączków
  • mąka 1 kg

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą (tłusty)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru). Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej. Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i do miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy. Pączki muszę wyrosnąć na stole. Smażymy w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

pączki