Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą (tłusty)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru). Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej. Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i do miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy. Pączki muszę wyrosnąć na stole. Smażymy w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.
Izabella
na twoim zdjeciu to chyba paczkow nie przypomina,musialas ten litr mleka dac na 2 kg maki zeby cos z tego wyszlo, o matko co ci ludzie za przepisy wstawiaja.