Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem wiśniowymWyrabianie ciasta
Mleko podgrzewam. Do mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus.
Wyrastanie ciasta
Dokładnie wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie pączków i smażenie
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki.
Na każdy kawałek ciasta kładę porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepiam formując kulę.
Pączki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano z każdej strony. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.
SylaUla