Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pączki z nadzieniem wiśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki z nadzieniem wiśniowym- są lekkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka. Polecam!!!

Pączki z nadzieniem wiśniowym

Składniki:

Pączki z nadzieniem wiśniowym

 

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 5 żółtek,
  • 50g drożdży,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 800g mąki,
  • 50g margaryny,
  • 1,5 łyżki spirytusu,
  • konfitura wiśniowa,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem wiśniowym

Wyrabianie ciasta

Pączki z nadzieniem wiśniowym
Do mleka dodaję wszystkie składniki ciasta. Mieszam.

Mleko podgrzewam. Do mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus.

Wyrastanie ciasta

Pączki z nadzieniem wiśniowym
Ciasto wyrabiam i odstawiam na 60 minut, aby wyrosło.

Dokładnie wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie pączków i smażenie

Pączki z nadzieniem wiśniowym
Formuję pączki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju.

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki.

Na każdy kawałek ciasta kładę porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepiam formując kulę.

Pączki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano z każdej strony. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.