Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem z suszonych śliwek
Śliwki zalewamy przegotowaną ciepłą wodą. Odstawiamy na 2godz, odsączamy na sicie, siekamy w drobną kostkę. Do miski wkładamy śliwki, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, rozprowadzamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier, ucieramy. Obie masy delikatnie łączymy. Wlewamy rozczyn drożdży, dodajemy mąkę i wódkę,zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kulkę, lekko rozgniatamy, wkładamy porcję nadzienia i formujemy pączka. Gdy przygotujemy wszystkie pączki, podgrzewamy tłuszcz i pieczemy partiami pączki. Podajemy obtoczone w cukrze pudrze lub bez.