rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pączki z orzechowym ciastkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tym razem pączki o orzechowym smaku, z wykorzystaniem ciasteczek na wagę. Polane mleczną czekoladą i posypane orzeszkami.

Pączki z orzechowym ciastkiem

Składniki:

Pączki z orzechowym ciastkiem

 

  • Na ok 20-25 pączków:
  • 5 dkg margaryny lub masła
  • 1/2 kg mąki, najlepiej tortowej
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 5 dkg cukru
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu
  • 20-25 orzechowych kuleczek- ciastek
  • polewa mleczna
  • posiekane orzechy do posypki
  • mąkę przesiewamy na stolnicę, robiąc na środku wgłębienie. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną

Sposób przygotowania:

Pączki z orzechowym ciastkiem
Najpierw robimy rozczyn: Pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 1/2 szklanki mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę. 5 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę, robiąc na środku wgłębienie. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas siekać nożem. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, również pod ściereczką. Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy ciastko i przykrywamy drugim "wolnym" krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki i jeszcze w dłoniach delikatnie obracamy tworząc kulki. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką. W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy orzeszkami.