Sposób przygotowania:
Pączki z orzechowym ciastkiem
Najpierw robimy rozczyn: Pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 1/2 szklanki mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę. 5 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę, robiąc na środku wgłębienie. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas siekać nożem. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, również pod ściereczką. Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy ciastko i przykrywamy drugim "wolnym" krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki i jeszcze w dłoniach delikatnie obracamy tworząc kulki. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką. W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy orzeszkami.
marietta
rzelkazag
haha, na pewno coś wymyślisz:)