Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pączki z powidłami i kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne, lekkie i puszyste pączki. Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą lub dowolnym lukrem.

Pączki z powidłami i kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z powidłami i kakao

 

  • 3 szklanki mąki pszennej + do posypania
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/4szkl cukru
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • lukier:
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwnik spożywczy
  • Pozostałe składniki:
  • 1 szkl powideł śliwkowych
  • 2 łyżki słodkiego kakao
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki z powidłami i kakao
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru. Następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Resztę cukru i cukier wanilinowy wymieszać z pozostałym mlekiem. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, pozostałe mleko, żółtka, olej, spirytus, dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Nakładać powidła wymieszane z kakao, przykryć drugim krążkiem, dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i barwnikiem, polukrować, usmażone pączki.
Pączki z powidłami i kakao
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem rozpuścić
Pączki z powidłami i kakao
Dodać pozostałe składniki wyrobić odłożyć do wyrośniecia
Pączki z powidłami i kakao
Wyrośnięte ciasto rozwałkować wycinać krążki ułożyć farsz formować pączki
Pączki z powidłami i kakao
Smażyć w rozgrzanym oleju osączyć na papierowym ręczniku