Sposób przygotowania:
Pączki z powidłami i kakao
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru. Następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Resztę cukru i cukier wanilinowy wymieszać z pozostałym mlekiem. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, pozostałe mleko, żółtka, olej, spirytus, dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Nakładać powidła wymieszane z kakao, przykryć drugim krążkiem, dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i barwnikiem, polukrować, usmażone pączki.