gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pączki z powidłami i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robimy rozczyn: Drożdże z łyżką cukru ucieramy...

Pączki z powidłami i lukrem

Składniki:

Pączki z powidłami i lukrem

 

  • 1 kg mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mleka,
  • 100 gram drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 100 gram margaryny,
  • 1 kieliszek wódki,
  • powidła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Pączki z powidłami i lukrem
Robimy rozczyn: Drożdże z łyżką cukru ucieramy, dodajemy 200 gram mąki oraz 3/4 szklanki mleka. Całość mieszamy i następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka, jajko i pół szklanki cukru ucieramy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie wlewamy kieliszek wódki i roztopioną margarynę - ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy pączki nakładając do środka powidła. Gotowe pączki przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pączki smażymy we frytkownicy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.