Sposób przygotowania:
Pączki z wiśniami
Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki). Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki. W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki. Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia. Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu. Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy...