Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Pączuchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

oto domowy przepis na pączki

Pączuchy

Składniki:

Pączuchy

 

  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra podgrzanego mleka
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżeczki octu lub 1 kieliszek wódki
  • 10 dag drożdży
  • 30 dag marmolady wieloowocowej twardej
  • do smażenia: 4 kostki smalcu i 1 l oleju
  • polewa dowolna

Sposób przygotowania:

Pączuchy
Z drożdży 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki oraz 4 łyżek mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcie. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, pokrojoną margarynę, żółtka i jajo oraz wlać mleko oraz alkohol i wyrośnięte drożdże. Bardzo dokładnie wyrabiamy, tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 3-4 godziny. Ciasto powinno 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Bierzemy małe porcje , lekko rozpłaszczamy na dłoni wkłądamy marmoladę i dokładnie zamykamy marmoladę w środku. Rozgrzewamy tłuszcze i smażymy na ciemno złoty kolor ze wszystkich stron.