Sposób przygotowania:
Pączusie 4
PRZYGOTOWANIE: Z drożdży zrobić zaczyn (drożdże, 2 łyżki ciepłego mleka, łyżka cukru) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski dodać zaczyn z drożdży, pozostałe składniki. Na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie potrzebna można troszkę podsypać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski obsypanej mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1,3 cm. Pączusie wykrawać kieliszkiem o średnicy 1,5cm. Odstawić na blaszkę wysypaną mąką do wyrośnięcia na 10-13 minut. Smażyć na złocisty kolor z obu stron. Upieczone kłaść na ręczniku kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem . * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki"