Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Pączusie 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne pączusie do kawki.... Szybko znikają :)

Pączusie 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pączusie 4

 

Sposób przygotowania:

Pączusie 4
PRZYGOTOWANIE: Z drożdży zrobić zaczyn (drożdże, 2 łyżki ciepłego mleka, łyżka cukru) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski dodać zaczyn z drożdży, pozostałe składniki. Na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie potrzebna można troszkę podsypać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski obsypanej mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1,3 cm. Pączusie wykrawać kieliszkiem o średnicy 1,5cm. Odstawić na blaszkę wysypaną mąką do wyrośnięcia na 10-13 minut. Smażyć na złocisty kolor z obu stron. Upieczone kłaść na ręczniku kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem . * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki"
Pączusie 4
Z wyienionych składników zagniatamy elastyczne ciasto
Pączusie 4
Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość 1,3 cm i wycinamy paczucie kieliszkiem
Pączusie 4
Jeszcze ciepłe odsączamy z nadmaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka