Sposób przygotowania:
Pączusie 5
Musimy na początek zrobić rozczyn z 2 łyżek ciepłego mleka,1 łyżki cukru,1 łyżki mąki i pokruszonych drożdży. Energicznie wszystko mieszamy,aby składniki się połączyły,a drożdże rozpuściły. Przygotowany rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. (Ja dałam pod kołdrę). Po 30 minutach,gdy rozczyn urośnie przekładamy do miski z przesianą mąką,solą i skórką z cytryny, Wyrabiając ręką dodajemy resztę składników: -ciepłe mleko -zółtka utarte z cukrem -jajko -sól -olej(masło) Wyrabiamy ciasto,aż będzie odchodziło od ręki(można dosypać garść mąki jeżeli wydaje nam się za mało). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po 40 minutach ,gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na posypanym mąką blacie i wykrawamy krążki,nakładamy na środek marmoladę i sklejamy końce. Tak przygotowane pączki układamy na posypanej mąką blasze i zanim wyrobimy ciasto do końca to one jeszcze podrosną. Smażymy na głębokim oleju z obu stron. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.