edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pączusie serowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przysmaki z mojego dzieciństwa. Maluchy je uwielbiają, dorosłe łasuchy również :D

Pączusie serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączusie serowe

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączusie serowe
Ser zemleć. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto (będzie delikatne). Na podsypaną mąką stolnicy rozwałkować placek o grubości około 5 mm. Kieliszkiem wycinać krążki. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Pączusie najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu.
Pączusie serowe
Z rozwałkowanego ciasta wycinać kieliszkiem nieduże krążki
Pączusie serowe
Smażymy jak tradycyjne pączki w głębokim tłuszczu.
Pączusie serowe
Koniecznie trzeba też usmażyc je z drugiej strony.
Pączusie serowe
Cały talerz pyszności, za chwilę zostanie po nich tylko fotka