Sposób przygotowania:
Pączusie z bitą śmietaną i czekoladą
Najpierw przygotowujemy pączki: w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo aby powstała puszysta jasna masa). Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy też podrośnięte drożdże. Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrabiamy małe pączki i układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia. Smażymy pączki w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący żeby pączki się nie spaliły i w środku były dobre. Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.Gdy pączki wystygną przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Przygotowujemy nadzienie: Śmietankę ubijamy dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu. Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą. Smacznego :)
Kathlyn