Sposób przygotowania:
Pączusie z kardamonem, lukrem i różą
W rondelku rozpuść margarynę ( ale nie gotuj), dodaj mleko i doprowadź do ciepłego ( jak wsadzisz palec to mleko z masłem ma być gorące ). Drożdże pokrusz do miski i wlej na początek trochę mleka z tłuszczem. Rozpuść w tym drożdże, dodaj cukier, kardamon, sól, jajo i mąkę. Zagnieć w gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce ( ja postawiłam na kaloryferze ), na 30 min. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnice. Uformuj z ciasta wałek ( jak do kopytek ) i odcinaj kawałki ciasta, formuj z niego kulki a następnie rozpłaszcz, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Rozgrzej tłuszcz w rondelku. Wkładaj po jednym ( ja mam mały rondelek, ale jak się Tobie zmieści kilka to smaż kilka na raz), smaż z obu stron na złoto. Wyjmij na papier kuchenny, aby tłuszcz odciekł. Jeszcze gorące nadziewaj ( za pomocą szprycy cukierniczej ) marmoladą różaną. Gdy nieco przestygną, polej lukrem. Żeby zrobić lukier połącz ze sobą cukier puder, mleko i sok cytrynowy, mieszaj aż zgęstnieje. Smacznego
Pyza
kasperki2
Witam,
rzeczywiście nie podałam dokładnej mąki - już to poprawiam. Mąki ok 400-450 ml w zależności od jakości mąki. Jeśli chodzi o kardamon - może się wydawać dużo, ale w rzeczywistości ginie i współgra świetnie z marmoladą :)
Pozdrawiam Pyzę :)