Pad Thai

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie byłam w Tajlandii. Pad taja jadłam w restauracji Herezja a przepis kompilowałam z internetu. Goście rozchwytywali.

Pad Thai

Składniki:

Pad Thai

 

  • Na 4 osoby

 

  • 1/2 op. makaronu ryżowego wstążki
  • 1 limonka
  • 1 op kiełków soi
  • 1 op. krewetek dużych (mrożonych)
  • 2 jajka
  • 1/2 op tofu
  • 1 pęczek dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 liście kafiru suszonego (dowolnie)
  • sok z limonki + otarta skórka z limonki
  • 1 pęczek kolendry świeżej
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (lub zwykłego)
  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pad Thai
Rozmrozić krewetki. Zalać makaron wrzątkiem z liśmi kafiru i przyprawami. Po 7 min. odcedzić. Pokroić drobno czosnek, cebulkę ze szczypiorem, tofu w kostkę, chili. Na rozgrzaną patelnię (wok) wlać kilka łyżek oleju, wrzucić czosnek, cebulę, chili, cukier, krewetki, tofu, kiełki, smażyć 10 minut mieszając, dodać makaron, podsmażyć i zamieszać. Na koniec wbić na patelnię jajka i mieszać, zanim się całkiem zetną wymieszać z resztą składników, posypać świeżą kolendrą, dodać sosy i limonkę (sok + stratą skórkę).