Sposób przygotowania:
Paella z Walencji
Jesli macie czas to proponuje miesko zamarynowac kilka godzin przed gotowaniem, kurczaka i schab opruszyc przyprawami, nie zapominajac o szafranie dodac oliwy z oliwek i lyzke octu winnego, przykryc folia i wstawic do lodowkiGotowanie zaczynamy od podsmazenia miesa, na duzej patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy kurczaka z obu stron, az sie zarumieni, dodajemy pokrojony w kostke schab i calosc smazymy, dodajemy polowe czosnku, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem az miesko bedzie ugotowane a plyn odparuje, mieso odkladamy na bok Na dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekaną cebulą, pomidory pokorjone w kostkę, ostrą papryczkę i czerwone papryki pokrojone w paski. Smażymy przez okolo 5 minut nastepnie dodajemy ryż. Następnie dodajemy chorizo pokrojoną w plasterki, posiekaną resztę czosnku, szafran i łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki. Smażymy przez niecałą minutę i podlewamy całość bulionem, tak aby deliktanie przykrył ryż. Posypać delikatnie solą i mocniej pieprzem. Dodac ocet winny. Po zagotowaniu zmniejszyć na mały ogień i od czasu do czasu mieszając, podlewać ryż bulionem Następnie dodać na wierzch kawałki kurczaka, królika oraz małże w muszlach i dodać groszek i podlać trochę bulionem i wstawic do piekarnika i gotowac az do odparowania plynu (okolo15 min) po wyjeciu z piekarnika sprawdzic czy wszystkie muszle sie otworzyly, te zamkniete wyrzucic.Udekorować pokorojonymi w kawałki cytrynami
iwi69
Tit