sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Książka Kucharska: Straszne przepisy na Halloween

Pajęczyca Tekla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niejadowity pająk, który zachwycił mojego synka. Do jego przygotowania użyłam mięsa drobiowego i wieprzowego, które zostały mi z poprzednich obiadów.

Pajęczyca Tekla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pajęczyca Tekla

 

  • 600 g mięsa ugotowanego i zmielonego
  • 1 duża pieczarka
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • olej

 

  • do dekoracji:
  • 1 naleśnik
  • 2 goździki
  • kawałek ugotowanego białka
  • 1 zielony groszek
  • kawałek ugotowanej lub surowej marchewki
  • gałązki kopru

 

Sposób przygotowania:

Pajęczyca Tekla
Świetny pomysł na oryginalny pasztet i "wyczyszczenie lodówki". Ja miałam w zamrażalniku zmielone już resztki ugotowanego mięsa. Wystarczyło je tylko rozmrozić. Cebulkę i pieczarkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Szczypiorek oraz natkę szatkujemy. Dodajemy wszystko do mięsa. Dokładnie mieszamy i łączymy z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Formujemy 8 równych wałeczków a z reszty robimy półkulę. Układamy ją na papierze do pieczenia, obok wałeczki, które zaginamy z jednej strony. Mają przypominać nogi pająka. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Naleśnik kroimy w cienkie paseczki. Układamy z nich pajęczynę. Kiedy pasztet trochę przestygnie, przenosimy "tułów pająka" na pajęczynę. Po obu stronach robimy słomką 4 otwory. Wciskamy w nie "nogi". Z białka wycinamy niewielkie kółka. "Przybijamy" je goździkami do pająka, robiąc w ten sposób oczy. Na nich układamy małe gałązki kopru. Poniżej robimy słomką dziurkę i wciskamy w nią groszek. Z marchewki robimy usta i język. Przyklejamy je odrobiną masła. Z pozostałych paseczków naleśnika robimy grzywkę. Ozdabiamy fiołkiem.
Pajęczyca Tekla
Z mięsa formujemu tułów i nogi pająka, pieczemy.
Pajęczyca Tekla
Z cienkich paseczków naleśnika układamy pajęczynę.
Pajęczyca Tekla
Po upieczeniu formujemy pajaka układając go na pajęczynie.