Sposób przygotowania:
Paląca sałatka ziemniaczna z awokado
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy, studzimy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojoną w cienkie paseczki o długości około 1 cm pierś z indyka przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i suszoną papryką lub mieszanką pikantnych przypraw do drobiu, studzimy. Obraną cebulę oraz suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy miękki miąższ, kroimy w średnią kostkę. Awokado również obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Do powyższych składników wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok i skórkę z limonki, dorawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym chili jalapeno. Sałatkę przekładamy do 1 większej miseczki lub 2-3 mniejszych (aby każdy otrzymał osobną porcję). Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz chili pokrojonym w cienkie paseczki.