Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Paląca sałatka ziemniaczna z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje najnowsze sałatkowe dziecko- pyszne :)

Paląca sałatka ziemniaczna z awokado Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paląca sałatka ziemniaczna z awokado

 

  • 2 średnie ziemniaki (w sumie około 30 dag)
  • 1 średni pomidor (około 15 dag)
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 duże połówki suszonych pomidorów
  • 1/2 dużego dojrzałego awokado
  • 25 dag filetu z indyka
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kruszonego chili jalapeno
  • sok i skrórka otarta z 1/2 limonki
  • może być mieszanka np. do taco, ale również sama suszona ostra papryka i trochę soli)

 

Sposób przygotowania:

Paląca sałatka ziemniaczna z awokado
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy, studzimy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojoną w cienkie paseczki o długości około 1 cm pierś z indyka przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i suszoną papryką lub mieszanką pikantnych przypraw do drobiu, studzimy. Obraną cebulę oraz suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy miękki miąższ, kroimy w średnią kostkę. Awokado również obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Do powyższych składników wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok i skórkę z limonki, dorawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym chili jalapeno. Sałatkę przekładamy do 1 większej miseczki lub 2-3 mniejszych (aby każdy otrzymał osobną porcję). Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz chili pokrojonym w cienkie paseczki.
Paląca sałatka ziemniaczna z awokado
Pokrojoną w cienkie paseczki o długości około 1 cm pierś z indyka przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i suszoną papryką lub mieszanką pikantnych przypraw do drobiu, studzimy.
Paląca sałatka ziemniaczna z awokado
Obraną cebulę oraz suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy miękki miąższ, kroimy w średnią kostkę. Awokado również obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.
Paląca sałatka ziemniaczna z awokado
Do powyższych składników wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok i skórkę z limonki, dorawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym chili jalapeno.