Sposób przygotowania:
Pałeczki w czarno-białej czekoladzie
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewam. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszystą masę, dodaję esencję waniliową. Stopniowo wsypuję do masła utartego z cukrem przesiane mąki. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką o przekroju 1 cm i wyciskam 7-centymetrowe ciastka bezpośrednio na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przerwy między każdym ciastkiem mają wynosić ok. 5 cm. Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C na ok. 12-15 minut.
Po dokładnym ostudzeniu pałeczek dekoruję je roztopioną w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladą. W tym celu należy połamać czekoladę na kostki i umieścić w woreczku strunowym, odciąć rożek i wyciskać czekoladę na ciastka tworząc wzorek. Pozostawić ciastka do zastygnięcia czekolady.
Po dokładnym ostudzeniu pałeczek dekoruję je roztopioną w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladą. W tym celu należy połamać czekoladę na kostki i umieścić w woreczku strunowym, odciąć rożek i wyciskać czekoladę na ciastka tworząc wzorek. Pozostawić ciastka do zastygnięcia czekolady.
kasiunia.1981