mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pałeczki w czarno-białej czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasteczka:)

Pałeczki w czarno-białej czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałeczki w czarno-białej czekoladzie

 

 

Sposób przygotowania:

Pałeczki w czarno-białej czekoladzie
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewam. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszystą masę, dodaję esencję waniliową. Stopniowo wsypuję do masła utartego z cukrem przesiane mąki. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką o przekroju 1 cm i wyciskam 7-centymetrowe ciastka bezpośrednio na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przerwy między każdym ciastkiem mają wynosić ok. 5 cm. Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C na ok. 12-15 minut.
Po dokładnym ostudzeniu pałeczek dekoruję je roztopioną w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladą. W tym celu należy połamać czekoladę na kostki i umieścić w woreczku strunowym, odciąć rożek i wyciskać czekoladę na ciastka tworząc wzorek. Pozostawić ciastka do zastygnięcia czekolady.
Pałeczki w czarno-białej czekoladzie
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję wanilię
Pałeczki w czarno-białej czekoladzie
Do utartej masy dodaję stopniowo przesiane mąki
Pałeczki w czarno-białej czekoladzie
Za pomocą rękawa wyciskam ciastka na blachę na papier
Pałeczki w czarno-białej czekoladzie
Po upieczeniu i ostudzeniu, dekoruję ciastka czekoladą

Tagi:

czekolada