Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pałki kurczaka pieczone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pałki kurczaka marynowane w czosnku i imbirze, upieczone z marchewką, cebulą i pasternakiem. Bardzo smakowały domownikom.

Pałki kurczaka pieczone z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pałki kurczaka pieczone z warzywami

 

  • 6 pałek kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru świeżego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta przyprawy "5 smaków"
  • sól
  • 2 marchewki
  • 2 pasternaki
  • cebula czerwona i biała

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka pieczone z warzywami
Mięso opłukać, osuszyć, przełożyć do miski. Czosnek i imbir drobno pokroić, dodać do mięsa. Wcisnąć świeży sok z cytryny. Dodać sos sojowy, dodać nieco soli i przyprawy "5 smaków".Wymieszać, zostawić w lodówce na godzinę by się marynowało. Warzywa oczyścić i pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć w nim mięso i warzywa. Polać resztą marynaty. Piec ok godziny w temp ok 190 st.
Pałki kurczaka pieczone z warzywami
Warzywa przed upieczeniem wymieszałam z mięsem i marynatą.