OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie masz pomysłu na imprezowe menu ? Oto jeden ze sposobów 'na gości" smaczny i możliwy do przygotowania wcześniej !

Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie

 

  • Paluchy Chlebowe (ok. 30 sztuk):

 

 

  • Marynata :
  • Podudzie z kurczaka - ilość wg własnych potrzeb:)
  • Sos sojowy
  • olej
  • rozmaryn, kolendra, tymianek, czosnek, sól, czerwona papryka
  • musztarda

 

  • czerwona cebula

 

  • Sałatka :
  • Zielona sałata
  • Pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • Ogórek zielony
  • Czerwona cebula
  • Rzodkiewka
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie
Paluchy Chlebowe: 240ml mleka zagotować z solą i masłem. Wystudzić. Do przesianej mąki pokruszyć drożdże, dodać cukier i pozostałe 150ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 min. Jajka wymieszać z mlekiem z dodatkiem masła. Wlać taką masę do mąki. Wyrabiać , aż całość będzie jednolita . Pozostawić ciasto w natłuszczonej misce na min. 1h pod przykryciem. Ciasto podzielić na części, formować wałki i splatać ze sobą dwa w 'warkocz'. Posmarować białkiem. Położyć na blaszce i przykryć jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 190-200*C. Piec przez 20 minut. Studzić przy otwartym piekarniku .

Marynata: W misce wymieszać wszystkie składniki (proporcje uzależnione od ilości mięsa - konsystencja powinna być bardzo gęsta). Umyte osuszone udka umieścić w naczyniu i natrzeć je marynatą. Obsypać mięso czerwoną cebulą - wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzać do 200*C. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 1,5 h, przewracając co jakiś czas. Wytworzonym sosem z mięsa można polać sałatkę.

Sałatka: Warzywa pokroić wedle własnego upodobania, układać na talerzach: sałatę , a na niej pokrojoną resztę warzyw. Następnie kładziemy pałki z kurczaka - a obok paluchy.
Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie
mięso z marynatą powinno trafić na całą noc do lodowki