Sposób przygotowania:
Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie
Paluchy Chlebowe: 240ml mleka zagotować z solą i masłem. Wystudzić. Do przesianej mąki pokruszyć drożdże, dodać cukier i pozostałe 150ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 min. Jajka wymieszać z mlekiem z dodatkiem masła. Wlać taką masę do mąki. Wyrabiać , aż całość będzie jednolita . Pozostawić ciasto w natłuszczonej misce na min. 1h pod przykryciem. Ciasto podzielić na części, formować wałki i splatać ze sobą dwa w 'warkocz'. Posmarować białkiem. Położyć na blaszce i przykryć jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 190-200*C. Piec przez 20 minut. Studzić przy otwartym piekarniku .
Marynata: W misce wymieszać wszystkie składniki (proporcje uzależnione od ilości mięsa - konsystencja powinna być bardzo gęsta). Umyte osuszone udka umieścić w naczyniu i natrzeć je marynatą. Obsypać mięso czerwoną cebulą - wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzać do 200*C. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 1,5 h, przewracając co jakiś czas. Wytworzonym sosem z mięsa można polać sałatkę.
Sałatka: Warzywa pokroić wedle własnego upodobania, układać na talerzach: sałatę , a na niej pokrojoną resztę warzyw. Następnie kładziemy pałki z kurczaka - a obok paluchy.
Marynata: W misce wymieszać wszystkie składniki (proporcje uzależnione od ilości mięsa - konsystencja powinna być bardzo gęsta). Umyte osuszone udka umieścić w naczyniu i natrzeć je marynatą. Obsypać mięso czerwoną cebulą - wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzać do 200*C. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 1,5 h, przewracając co jakiś czas. Wytworzonym sosem z mięsa można polać sałatkę.
Sałatka: Warzywa pokroić wedle własnego upodobania, układać na talerzach: sałatę , a na niej pokrojoną resztę warzyw. Następnie kładziemy pałki z kurczaka - a obok paluchy.