IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pałki z kurczaka w delikatnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekkie, bardzo smaczne danie (nie tylko) na upalne dni

Pałki z kurczaka w delikatnym sosie

Składniki:

Pałki z kurczaka w delikatnym sosie

 

  • 2 pałki z kurczaka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • biały pieprz do smaku
  • 1 woreczek kaszy wiejskiej
  • 2 kostki bulionowe drobiowe

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w delikatnym sosie
W garnku gotujemy 500 ml wody z 1 kostką rosołową. Pałki dokładnie myjemy, wrzucamy do wrzątku. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przyprawą do kurczaka dodajemy do garnka. Gotujemy 20 minut.
W drugim garnku gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Do wody dodajemy drugą kostkę bulionową.
Gdy kurczak jest już miękki – do garnka dodajemy zahartowaną śmietanę (do śmietany małymi porcjami dodajemy wodę spod kurczaka i mieszamy, aby śmietana się nie ścięła).
Doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Podajemy z pomidorami pokrojonymi w ósemki, zmieszanymi z drobno posiekaną cebulką i śmietaną oraz solą i pieprzem.
Smacznego!