Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowane, owinięte wędzonką i upieczone pałki z kurczaka.

Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki oleju
  • 8 plasterków wędzonki wiejskiej

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką
Z mięsa usunąć skórę. Czosnek wycisnąć. Dodać do niego obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (2 czubate łyżeczki). Dodać też trochę soli, przyprawę do mięs i olej. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso, odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą pałkę owinąć dwoma plasterkami wędzonki. Układać je w naczyniu do zapiekania tak, żeby łączenie plasterków wędzonki było na dole. Na wierzchu rozsmarować resztę marynaty. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie temperaturę zwiększyć do 200 stopni i piec dalej do zrumienienia (ok. 10-15 minut).
Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką
Każda pałka z kurczaka pozbawiona skóry.
Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką
Pałki z kurczaka dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Pałki z kurczaka z imbirem i wędzonką
Zamarynowane mięso owinięte plasterkami wędzonki i ułożone w naczyniu do zapiekania.