OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pałki ziołowo- musztardowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne mięso z kurczaka w przepysznej aromatycznej glazurze, z dodatkiem ziemniaków i sałatki tworzy wyśmienity obiad.

Pałki ziołowo- musztardowe z miodem

Składniki:

Pałki ziołowo- musztardowe z miodem

 

  • 15 szt. podudzia z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki musztardy łagodnej
  • 1 łyżeczka: oregano, rozmarynu, tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Pałki ziołowo- musztardowe z miodem
Mięso opłukać i umieścić w dużym garnku.

W miseczce przygotować marynatę. Sos sojowy, olej, musztardy, zioła i miód wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Ząbek czosnku przekroić na 4 części i dodać do marynaty. Wymieszać.

Przełożyć marynatę do mięsa i dokładnie natrzeć każdą pałkę. Zostawić na kilka godzin- a najlepiej na całą noc.

Mięso ułożyć na brytwance, sokiem, który pozostał w garnku jeszcze je nasmarować .

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec pałki ok 1h- 1,5h.

Podawać z ziemniakami i sałatką.