SUPERPRZEPIS

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami Więcej zdjęć (2)

Przyszły długie jesienne wieczory i no cóż siedząc i czytając książkę lub oglądając telewizję podgryzamy co nieco. Paluchy chlebowe są do tego idealne.

Składniki:

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami

 

Sposób przygotowania:

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami

Etap 1

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami
Z podanych składników wyrobić ciasto na paluchy.

Wszystkie składniki oprócz papryki i ziół włożyć do miski. Drożdże wcześniej rozpuścić w letniej wodzie. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać zioła i paprykę.

Etap 2

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami
Ciasto po wyrobieniu przełożyć do miski.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą.

Etap 3

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami
Ciasto pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

Etap 4

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami
Ciasto pociąć na paseczki o szerokości ok. 1 cm i formować paluchy.

Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 5 mm i pociąć na paseczki o szerokości ok. 1 cm i formować paluchy.

Etap 5

Paluchy chlebowe z wędzoną papryką i ziołami
Paluszki chlebowe należy piec ok.15-18 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Można paluszki przed pieczeniem posmarować oliwą. Piec ok.15-18 minut w 180 stopniach Celsjusza.