Sposób przygotowania:
Paluchy drożdżowe z szynką i serem
Drożdże rozpuszczam w w 1/3 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody z odrobiną cukru. Do malaksera wsypuję mąkę, oregano, sól i wlewam rozpuszczone drożdże, gdy 'ruszą'. Całość się wyrabiała, a w między czasie pokroilam szynkę i ser żółty. Ciasto powinno idealnie odchodzić od naczynia. Jeśli jest rzadkie dodaję po łyżce mąki, a jesli się nie klei to po łyżce wody. Ciasto odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia, po tym czasie już ręcznie ugniatam i rozwałkowuję na cienkie kółka wielkości talerza.Rozcinam na pół i na każdą połówkę kłade szynkę z serem i zawijam w rulon, ale uwaga- nalezy bardzo dobrze zlepić brzegi bo ser w trakcie pieczenia będzie wyciekał. Po zlepieniu pieke w temp. 210 stopni przez 15-20 minut