ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Paluchy drożdżowe z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe paluchy na cieście jak do pizzy z szynką i z serem

Paluchy drożdżowe z szynką i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy drożdżowe z szynką i serem

 

  • szklanka mąki pszennej (typ 550)
  • 1/4 kostki drożdży
  • sól -czubek łyżeczki
  • cukier szczypta
  • łyżka oregano
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe z szynką i serem
Drożdże rozpuszczam w w 1/3 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody z odrobiną cukru. Do malaksera wsypuję mąkę, oregano, sól i wlewam rozpuszczone drożdże, gdy 'ruszą'. Całość się wyrabiała, a w między czasie pokroilam szynkę i ser żółty. Ciasto powinno idealnie odchodzić od naczynia. Jeśli jest rzadkie dodaję po łyżce mąki, a jesli się nie klei to po łyżce wody. Ciasto odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia, po tym czasie już ręcznie ugniatam i rozwałkowuję na cienkie kółka wielkości talerza.Rozcinam na pół i na każdą połówkę kłade szynkę z serem i zawijam w rulon, ale uwaga- nalezy bardzo dobrze zlepić brzegi bo ser w trakcie pieczenia będzie wyciekał. Po zlepieniu pieke w temp. 210 stopni przez 15-20 minut
Paluchy drożdżowe z szynką i serem
drożdże rozpuszczam w letniej wodzie z cukrem
Paluchy drożdżowe z szynką i serem
W malakserze mieszam pulchniejące drożdze z reszta skladników na ciasto
Paluchy drożdżowe z szynką i serem
Rozwałkowuje ciasto na kółka o grobości okolo 0,5 cm
Paluchy drożdżowe z szynką i serem
Przecinam na pół i układam kawałki szynki i sera

Tagi:

sery ser szynka