SUPERPRZEPIS

Paluchy drożdżowe

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Paluchy drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Bardzo szybkie i bardzo smaczne bułki drożdżowe.

Składniki:

Paluchy drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe
W letnim mleku rozmieszać drożdże z cukrem, Do miski przesiać mąkę dodać do niej stopione masło,1 jajko i zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pociąć na prostokąty 15cm na 10cm i jeden dłuższy bok ponacinać w paski do połowy wysokości, na całym końcu rozsmarować dżem i od tego końca zacząć zwijanie, nacięte paski maja być na wierzchu . Zwinięte paluchy posmarować drugim jajkiem i posypać sezamem, ułożyć na wysmarowanej blaszce i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia . Piec w temp.180st około 20 min
Paluchy drożdżowe
Na dłuższym całym boku rozsmarować dżem i zwinąć
Paluchy drożdżowe
Zwiniete paluchy posmarować jajkiem i posypać sezamem
Paluchy drożdżowe
Nadają się na podwieczorek lub kolację, albo dodatek do kawy

Tagi:

jajko jajka