Sposób przygotowania:
Paluchy na słodko ze śliwkamiNadzienie:
Ze śliwek ściągamy skórkę i wkładamy z pestkami do garnka. Mieszamy kolo 40 minut( śliwki w tym czasie pogubią pestki).
Dodajemy ksylitol i nadal mieszamy koło 15 minut. Przecedzamy przez sito śliwki aby pestki zostały . Nadzienie mamy gotowe , zostawiamy do ostudzenia.
Wykonanie ciasta:
Do misy wsypujemy mąkę pszenną ,drożdże instant i cukier, mieszamy. Rozpuszczamy masło , wlewamy do mąki.
Podgrzewamy mleko aby było cieple i dodajemy do mąki. Wbijamy żółtka do reszty składników i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia ( 1.1/2 godziny) .
Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy dwa równe prostokąty. Smarujemy jeden prostokąt nadzieniem śliwkowym i przykrywamy drugim prostokątem. Kroimy na 2 cm paski które zwijamy( jak ślimaka w maszynce ).
Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajem.
Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut ( zależy jak komu piekarnik piecze) .