Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki ze śliwkami
Na rozczyn podgrzać troszkę mleko i rozpuścić w nim drożdże, następnie wymieszać je z 3 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem dodać do niej kandyzowaną skórkę i jajko oraz rozczyn, wszystko najlepiej ręką wymieszać i na koniec dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z 2 łyżkami mielonych migdałów, śliwki umyć i usunąć z nich pestki starając się nie rozerwać na dwie części, w miejsce pestki nałożyć czekoladę z migdałami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć większa szklanką krążki mi wychodzi z tej porcji 14 sztuk na środku ułożyć śliwkę i zlepić bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką przygotowaną z podanych składników. Bułki jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 170st po upieczeniu przestudzić.