Sposób przygotowania:
Paluchy z młodym jęczmieniem
Pokruszone drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody. Kiedy się rozpuszczą dodajemy cukier i około 4 łyżki mąki, (odsypujemy z tej odmierzonej). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, młody jęczmień, sól , otręby oraz ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką.
Dodajemy zaczyn, resztę wody i olej. Zagniatamy gładkie ciasto lub wyrabiamy robotem. Ostawiamy na około 1 godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy. Delikatnie wałkujemy aby nadać mu kształt prostokąta o grubości około 2 cm.
Ciasto kroimy nożem na 8 kawałków. Każdy przewracamy na bok, rozciągamy i rozgniatamy palcami. Zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdy paluch smarujemy wodą i pieczemy około 10-15 minut.
Dodajemy zaczyn, resztę wody i olej. Zagniatamy gładkie ciasto lub wyrabiamy robotem. Ostawiamy na około 1 godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy. Delikatnie wałkujemy aby nadać mu kształt prostokąta o grubości około 2 cm.
Ciasto kroimy nożem na 8 kawałków. Każdy przewracamy na bok, rozciągamy i rozgniatamy palcami. Zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdy paluch smarujemy wodą i pieczemy około 10-15 minut.