Sposób przygotowania:
Paluchy z serem i czarnuszką
Zaczyn: W wodzie rozpuścić pokruszone drożdże, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin Po tym czasie dodać do zaczynu cukier, zsiadłe mleko (ogrzane do temp. pokojowej), olej. Wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 8 kawałków.
Z każdego kawałka uformować wałek i ułożyć na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym żółtym serem, czarnuszką i papryką w proszku. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 190 stopni.
Piec około 15-17 minut (od momentu nagrzania się piekarnika)
Następnie wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 8 kawałków.
Z każdego kawałka uformować wałek i ułożyć na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym żółtym serem, czarnuszką i papryką w proszku. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 190 stopni.
Piec około 15-17 minut (od momentu nagrzania się piekarnika)
Megi-
reanja
właśnie kupiłam taką blaszkę, będę próbować:D
Alex_M
super, polecam :)
Magdalena88
Marika-