SUPERPRZEPIS

Paluchy z serem i czarnuszką

  • 5
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Paluchy z serem i czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Bardzo dobre na samo lub jako dodatek do zup czy sałatek. Mięciutkie i pachnące paluchy z dodatkiem sera i czarnuszki, długo pozostają świeże dzięki zaczynowi.

Składniki:

Paluchy z serem i czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Paluchy z serem i czarnuszką
Zaczyn: W wodzie rozpuścić pokruszone drożdże, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin Po tym czasie dodać do zaczynu cukier, zsiadłe mleko (ogrzane do temp. pokojowej), olej. Wymieszać.

Następnie wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 8 kawałków.

Z każdego kawałka uformować wałek i ułożyć na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia.

Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym żółtym serem, czarnuszką i papryką w proszku. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 190 stopni.

Piec około 15-17 minut (od momentu nagrzania się piekarnika)  
Paluchy z serem i czarnuszką
do gotowego zaczynu dodać zsiadłe mleko, olej i cukier
Paluchy z serem i czarnuszką
dodać mąkę oraz sól i zagnieść ciasto, po wyrośnięciu krótko wyrobić
Paluchy z serem i czarnuszką
ciasto podzielić na kawałki, z każdego uformować palucha
Paluchy z serem i czarnuszką
ciasto posmarować jajkiem, posypać dodatkami