Sposób przygotowania:
Paluchy ze słonecznikiem
Drożdze rozprowadzamy z cukrem, dwoma łyżkami maki i 50 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. Reszte mąki mieszamy z pozostała częscia wody, olejem oraz solą. Dodajemy wyrośniete drożdze i wyrabiamy dokłądnie dłońmi jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto dzielimy na cztery częsci i formujemy podłuzne bułki gługości około 15-20 cm. Przekłądamy na blache wyożona papierm do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia po tym czasie nacinamy ostrym, mokrym nożem, smarujemy obficie woda i posypujemy gruboziarnista sola i słonecznikiem lekko dociskając. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach C.