Sposób przygotowania:
Paluszki jarskie
Gotujemy kapustę kiszoną, 1 raz zmieniamy wodę. Kiedy jest gotowa odcedzamy i studzimy. Po wystudzeniu wyciskamy najbardziej jak możemy- ja robię to małymi porcjami i dłońmi. wyciśnięta kapustę mielimy w maszynce na sicie o największych oczkach. Gotujemy i mielimy grzyby. Łączymy składniki w jedna masę. Doprawiamy sola i pieprzem i znów mieszamy starannie. Z mąki, mleka, jajka szczypty soli i cukru wyrabiamy masę jak na naleśniki-1 część mąki na 2 części mleka Rozgrzewamy olej. Z masy kapuścianej formujemy szerokie na 3 cm wałeczki, maczamy je w masie naleśnikowej a następnie panierujemy w bułce tartej. smażymy na złoto na głębszym oleju- powinien sięgać przynajmniej do połowy każdego paluszka. Podajemy z barszczem czerwonym na ostro. Polecam