luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Paluszki mięsne w papierze ryżowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Paluszki mięsne z Łowiczem ..przepyszne na gorącą przystawkę.

Paluszki mięsne w papierze ryżowym

Składniki:

Paluszki mięsne w papierze ryżowym

 

  • 200 g mięsa mielonego
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta przyprawy chińskiej
  • 3 łyżeczki sosu chińskiego Łowicz
  • 1 żółtko
  • papier ryżowy

 

 

Sposób przygotowania:

Paluszki mięsne w papierze ryżowym
Mięso wymieszać z przyprawami i zmiętym czosnkiem, dodać żółtko i sosy, dokładnie wymieszać. Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie, nakładać łyżeczką pasek mięsa przez środek kółeczka złożyć na pół docisnąć i zwinąć w rulonik zawijając również brzegi by nam nie uciekło nadzienie. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, podawać z sosem Łowicz chińskim lub słodko-kwaśnym i dodatkowo z chrzanem żurawinowym albo wasabi.