Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Paluszki mięsne z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki mielone z rukolą w kształcie podłużnych wałeczków.

Paluszki mięsne z rukolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluszki mięsne z rukolą

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść rukoli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paluszki mięsne z rukolą
Mięso (użyłam zmielonej szynki) przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Dodać też do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 jajko, pieprz, 2 łyżki bułki tartej i przyprawę w płynie. Rukolę posiekać i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować niewielkie, podłużne wałeczki. Drugie jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Mięsne wałeczki zamaczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego mięso w panierce, smażyć na rumiano z każdej strony.
Paluszki mięsne z rukolą
Mięso z dodatkiem rukoli cebuli czosnku jajka bułki tartej i przypraw.
Paluszki mięsne z rukolą
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszane.
Paluszki mięsne z rukolą
Uformowane mięsne wałeczki w panierce smażone na oleju.