Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chleb jest bardzo puszysty i delikatny. Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej misce, ponieważ bardzo rośnie w trakcie fermentacji i może nam niechcący wyjść na zewnątrz.

Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański

 

 

Sposób przygotowania:

Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański
W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie. Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut. Do miski ze starterem dodajemy mąki, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże z cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie przekładamy je na omączony blat i zagniatamy, rozciągamy i składamy z powrotem do siebie przez 10 minut. Ciasto lekko podsypujemy niewielką ilością mąką. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto, rozciągamy na około 30 cm. i składamy na pół. Czynność powtarzamy dwukrotnie, a następnie formujemy bochenek i nacinamy go kilkukrotnie ostrym nożem. Chleb posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański
Po uformowaniu bochenka nacinamy go ostrym nożem
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański
Gdy chleb wyrośnie wkładamy go do piekarnika.

Tagi:

ciasto chleb