Sposób przygotowania:
Pancakes na polską nutęKrok 1
Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Maślankę wlewamy do miski dodajemy jajko i dwie łyżki schłodzonego roztopionego masła dokładnie mieszamy metalową rózgą.
Krok 3
Do miski z maślanką, masłem i jajkiem dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Laskę wanilii natnij wzdłuż i za pomocą noża wyjmij ziarenka. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Schowaj do lodówki na 45 min
Krok 5
Jabłka obierz, przekrój na 4 części. Usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Dodaj do ciasta i wymieszaj
Krok 6
Za pomocą łyżki nakładamy placuszki na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe polane syropem klonowym.