Sposób przygotowania:
Pancakes orkiszowe z frużeliną truskawkowąETAP 1:
Frużelina: Do garnuszka wrzucić pokrojone w kawałki truskawki. Dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną dodać do zimnej wody i wymieszać. Wlać do truskawek i szybko wymieszać, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przestudzić.
ETAP 2:
Pancakes: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodać jogurt grecki, mleko i jajko. Zmiksować.
ETAP 3:
Czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować (można zetrzeć na tarce lub drobno posiekać), wrzucić do ciasta, zamieszać. Odstawić na 15 minut.
ETAP 4:
Następnie na suchej patelni teflonowej usmażyć placuszki. Placki układać w wieżyczki na talerzach. Polać frużeliną, można dodać kleks jogurtu greckiego.
weronikaS
Nina W.