Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Panga na lawendowo :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miałam lekkie wątpliwości z takim użyciem lawendy , ale fascynacja możliwościami doprawiania lawenda zwyciężyły - no i dobrze .

Panga na lawendowo :

Składniki:

Panga na lawendowo :

 

  • 2 kawałki filetu z Pangi
  • sok z 1 limonki ( lub cytryny )
  • 1 łyżeczka miodu lawendowego
  • 2 łyżeczki suszu lawendowego ( zmielonego na proszek )
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Panga na lawendowo :
Pangę ułożyć w zamykanym pojemniczku, lekko posolić , popieprzyć . Sok wyciśnięty z limonki zmieszać z miodem , zmieloną lawendą i 2 łyżkami oleju .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 3 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).
Wyjąć z marynaty , Osuszyć .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pangę na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło .
Jeśli nie ma się suszu lawendowego to można zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku 2 herbatki lawendowe w saszetkach i ten napar wlać do macerowania ryby ( zimny ).

Również jeśli chodzi o miód- możnsa użyc zwykły- zwiększamy wtedy odrobinę ilość lawendy lub moc herbatki .

Tagi:

panga