Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Panga na sosie pomidorowo-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Błagam jeśli ktoś nie jada Pangi to niech nie czyta tego przepisu i niech mnie nie uświadamia czemu ja nie powinnam jej jeść

Panga na sosie pomidorowo-cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panga na sosie pomidorowo-cebulowym

 

  • 1 średni lub 2 małe filety z Pangi ( na 2 osoby)
  • 1 duża cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta)
  • szczypta cukru
  • olej z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Panga na sosie pomidorowo-cebulowym
Pangę przygotować do smażenia tzn. rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach- suszymy do oporu- nie ma zmiłuj). Suchą rybę solimy , posypujemy pieprzem , mielona papryką ( po szczypcie z obu stron). Oprószamy mąką strzepując jej nadmiar. Smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto.

Kroimy na ćwiartki pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.


Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu.


Podajemy z ziemniakami z wody.

Panga na sosie pomidorowo-cebulowym
Osuszoną i przyprawion ą pange usmazyć na rumiano
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym
Po zdjęciu z patelni ryby usmażyć cebulkę
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym
Do cebuli dodać pomidorki- zioła -przyprawy i zalać bulionem-dusić
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym
Na sosie ułożyc rybę i na małym gazie chwilę dusić by przeszła smakiem sosu