Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Panga z parowaru z sosem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ryba i ziemniaki gotowane na parze –wzbogacone sosem cytrynowym do ryb .

Panga z parowaru z sosem cytrynowym

Składniki:

Panga z parowaru z sosem cytrynowym

 

  • 1 duży filet z Pangi
  • 6 małych ziemniaczków
  • 1 łyżeczka Vegeta
  • ½ łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej ( lub sok z cytryny )
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 3 kawałki liścia pora ( te wierzchnie , długości płata ryby )
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 serek kremowy - topiony ( trójkącik )
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • szczypta kurkumy
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/6 kostki bulionowej rybnej Knorra ( lub warzywnej )

 

Sposób przygotowania:

Panga z parowaru z sosem cytrynowym
Filet ryby natrzeć trawą cytrynową , Vegetą i pieprzem. Obrać i umyć ziemniaki . Do parowaru wlać wodę . Ułożyć w dolnym pojemniku ziemniaki i posypać je 1 łyżka koperku .Nastawić na 5 minut by woda doszła do punktu wrzenia .Włączyć na 25 minut . Po 10 minutach dostawić drugą część wyłożoną liśćmi pora z ułożoną na nich ryba . W tym czasie kiedy ryba i ziemniaki gotują się rozpuścić w rondelku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać . Wkruszyć bulion . Wlać śmietankę .Wrzucić pokruszony serek topiony .Gotować na małym gazie aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem . Ułożyć na półmisku rybę ,ziemniaki - posypane resztą pokrojonego koperku , osobno podać sos . Proponuję podać do tego surówkę ze świeżych warzyw ( lub jak ktoś bardzo chce to jarzyny gotowane na parze ).