Pani Walewska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Budyń, migdały, kruchy spód --> Czy istnieje lepsze połączenie ? :)

Pani Walewska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pani Walewska

 

  • Kruche ciasto:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

 

  • Beza:

 

 

  • Masa kremowa:

 

  • 500ml mleka
  • 3 lyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru migdałowego (użyłam waniliowego)
  • 200g masła (tyle użyłam robiąc krem z 1,5 porcji)
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki Amaretto

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (50g)
  • 120g płatków migdałowych (użyłam więcej)

 

Sposób przygotowania:

Pani Walewska
Kruche ciasto:1. Wszystkie składniki zarobić i ugnieść w kulę. Podzielić na dwie części.2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i powoli (to bardzo ważne!), małymi porcjami cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.3.4. Formę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta ulokować na blaszce, posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę piany z białek. Na to wysypać połowę płatków migdałowych.5. To samo uczynić z drugą połową placka.6. Piec w tem.175 stopni ok. 40minut. Placki ostudzić. Krem:1. Połowę mleka zagotować z cukrami.2. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami, tak aby nie pozostały żadne grudki. Wlać mieszankę do gotującego się mleka. Postępować jak z budyniem.3. Przykryć talerzem lub folią (by nie powstał kożuch) i ostudzić.4. Miękkie masło utrzeć na puch (ważne, by było miękkie, wtedy nada fajną konsystencję i smak masie). Dalej miksując dodawać po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodać aromat.5. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3godziny, a najlepiej całą noc.
Pani Walewska
Etap 1