Sposób przygotowania:
Pani Walewska
Kruche ciasto:1. Wszystkie składniki zarobić i ugnieść w kulę. Podzielić na dwie części.2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i powoli (to bardzo ważne!), małymi porcjami cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.3.4. Formę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta ulokować na blaszce, posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę piany z białek. Na to wysypać połowę płatków migdałowych.5. To samo uczynić z drugą połową placka.6. Piec w tem.175 stopni ok. 40minut. Placki ostudzić. Krem:1. Połowę mleka zagotować z cukrami.2. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami, tak aby nie pozostały żadne grudki. Wlać mieszankę do gotującego się mleka. Postępować jak z budyniem.3. Przykryć talerzem lub folią (by nie powstał kożuch) i ostudzić.4. Miękkie masło utrzeć na puch (ważne, by było miękkie, wtedy nada fajną konsystencję i smak masie). Dalej miksując dodawać po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodać aromat.5. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3godziny, a najlepiej całą noc.
haniakson