Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Panierowana wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W łatwy sposób można z zwyczajnej wątróbki zrobić pyszne, czosnkowe i chrupiące kotlety. Należy tylko pamiętać aby je solić po usmażeniu.

Panierowana wątróbka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panierowana wątróbka

 

  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
  • 2 jaka
  • czarny pieprz
  • 2 łyżeczki czerwonej przyprawy do mięs Knorr
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Panierowana wątróbka
Wątrobę moczymy w wodzie, następnie obieramy z błon i wszelakich tłustych dodatków. Tak przygotowaną kroimy na około cm plastry. Wkładamy do woreczka i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Jajka, pieprz, skórkę cytrynową oraz przegnieciony przez praskę czosnek dokładnie razem mieszamy. W takiej masie zamaczamy wszystkie ubite płaty wątroby. Odstawiamy na około 10 min. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Osuszamy na ręcznikach i takie osuszone dopiero posypujemy przyprawą do mięs. Wcześniej dodana sól sprawi że mięso stanie się twarde i niesmaczne.
Panierowana wątróbka
Wątrobę kroimy na około centymetrowe plastry.
Panierowana wątróbka
Jajka, czarny pieprz, skórkę i czosnek mieszamy razem.
Panierowana wątróbka
Zanurzamy rozbite płaty wątroby i odstawiamy na kilka minut.