buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Wątróbka dtobiowa panierowana z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam.Na obiad z tłuczonymi ziemniakami i surówką

Wątróbka dtobiowa panierowana z cebulką

Składniki:

Wątróbka dtobiowa panierowana z cebulką

 

  • 50dag. wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule (czerwona i czosnkowa)
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • jajko,mąka pszenna,bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 100ml. buliony drobiowego (może być z kostki rosołowej)
  • majeranek,magii,sól,pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka dtobiowa panierowana z cebulką
Wątróbkę płuczemy,oczyszczamy z błon,wrzucamy do miski doprawiamy do smaku majerankiem,magii i pieprzem (ale nie solimy),mieszamy odstawiamy na 20 minut do lodówki.W między czasie cebulki obieramy kroimy w plastry,obtaczamy w mące.Smażymy na masełku aż się zrumienią doprawiamy do smaku majerankiem,solą i pieprzem,zalewamy bulionem,dusimy pod przykryciem aż bulion wyparuje.Wątróbkę panierujemy w mące,jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto-brązowy kolor.Pod koniec smażenia posypujemy solą do smaku.Podajemy z duszoną i posiekaną zieloną cebulką.SMACZNEGO.