Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Panierowane łodygi botwiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonałe jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie np. na kolację lub przekąska.

Panierowane łodygi botwiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowane łodygi botwiny

 

Sposób przygotowania:

Panierowane łodygi botwiny
Botwinę oczyścić i umyć. Odciąć liście (wykorzystać je do innej potrawy). Łodygi i korzenie botwiny zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ugotowane łodygi botwiny pokroić na krótsze kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Jajko dokładnie rozbełtać, wlać do botwiny, dokładnie wymieszać. Zamoczone w jajku łodygi botwiny i buraczki obtoczyć w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą. Smażyć na dużym ogniu na rumiano.
Panierowane łodygi botwiny
Oczyszczone pozbawione liści zalane wodą łodygi i korzonki botwiny.
Panierowane łodygi botwiny
Ugotowane odcedzone i pokrojone łodygi botwiny.
Panierowane łodygi botwiny
Łodygi botwiny zalane rozbełtanym jajkiem.
Panierowane łodygi botwiny
Obtoczone w bułce tartej łodygi botwiny na patelni.

Tagi:

jajko tarta jajka