Sposób przygotowania:
Panierowane medaliony z polędwiczkiETAP 1:
Z polędwiczki wieprzowej umytej i osuszonej ręcznikiem papierowym, odciąć kilka plasterków o grubości ok. 1 cm. Można odciąć białe błonki. Każdy taki plaster czyli medalion lekko rozklepać tłuczkiem lub rozgnieść pięścią.
Medaliony przyprawić odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego i soku z cytryny. W oddzielnej miseczce roztrzepać widelcem jajko, a na osobny talerz wysypać bułkę tartą. Medaliony panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Przed zdjęciem z patelni sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Zdjąć na ręcznik papierowy. Medaliony podawać np. z ziemniakami i surówką.