WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 595]

Panierowane medaliony z polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Plasterki czyli medaliony z polędwiczki wieprzowej leciutko rozbite i panierowane w jajku i w bułce a następnie usmażone na oleju.

Panierowane medaliony z polędwiczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowane medaliony z polędwiczki

 

Sposób przygotowania:

Panierowane medaliony z polędwiczki

ETAP 1:

Z polędwiczki wieprzowej umytej i osuszonej ręcznikiem papierowym, odciąć kilka plasterków o grubości ok. 1 cm. Można odciąć białe błonki. Każdy taki plaster czyli medalion lekko rozklepać tłuczkiem lub rozgnieść pięścią.

Medaliony przyprawić odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego i soku z cytryny. W oddzielnej miseczce roztrzepać widelcem jajko, a na osobny talerz wysypać bułkę tartą. Medaliony panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej.

Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Przed zdjęciem z patelni sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Zdjąć na ręcznik papierowy. Medaliony podawać np. z ziemniakami i surówką.

Panierowane medaliony z polędwiczki
Medaliony z polędwiczki w trakcie smażenia
Panierowane medaliony z polędwiczki
Medaliony z polędwiczki opanierowane w jajku i w bułce
Panierowane medaliony z polędwiczki
Kawałki polędwiczki lekko rozklepane tłuczkiem
Panierowane medaliony z polędwiczki
Wykrojone medaliony z całego kawałka polędwiczki

Tagi:

mięso danie